Friday, May 2, 2008

Första surdegsbrödet på länge!

Tack Martin för inspiration till nystart i surdegsbakandet. Det var något år sedan sist. Med sämsta möjliga förutsättningar skred jag till verket. Startade surdegen på grovt rågmjöl som gick ut vid årsskiftet. Tog istället det säkra före det osäkra och startade med rivet äpple precis som Martin och som jag även gjort tidigare. Och surdegn tog sig.

Brödvalet föll på Martins "surdegsbröd utan särskilda krusiduller". När jag sedan jäste själva degen blev jag duktigt förvånad, degen hade iaf tredubblats över natten! Tidigare har jag främst följt Jan Hedh's recept och där är jästiderna för degen betydligt kortare.

Två bröd som också jäste duktigt:


















Men sen, det var je det här med att flytta bröden. Under det sista året har jag främst "bruksbakat" och då jäst direkt på plåten. Det är inte smart att lägga två bröd på en handduk. Givetvis sabbade jag dem och de flöt ut.

Nåväl, bröden blev mycket goda! Dock är inte övriga familjen lika förtjusta i surdegsbröd så det blir att blanda framöver.

No comments: